18 maja, 2021
LIVE COOKING – SZTUKA GOTOWANIA NA ŻYWO
Dostęp do Internetu, a co za tym idzie, również tysięcy przepisów kulinarnych, sprawia, że w dzisiejszych czasach gotowanie przestaje być smutną koniecznością, przeistaczając się w czystą przyjemność oraz w sposób na ciekawe zorganizowanie czasu wolnego. Czym jest live cooking i w jakich okolicznościach możemy się z tym zjawiskiem spotkać?
LIVE COOKING – CZYM JEST I JAK POWSTAŁ?
W dosłownym tłumaczeniu live cooking oznacza gotowanie na żywo. W praktyce może mieć formę warsztatów lub pokazów kulinarnych (również dostępnych online bądź w telewizji) tudzież widowiska traktowanego jako atrakcja do zamówienia złożonego w restauracji.
Pierwsza audycja radiowa poświęcona warsztatom kulinarnym miała miejsce w 1926 roku w Stanach Zjednoczonych. Sama idea gotowania na żywo bardzo szybko zyskała na popularności w latach 80, gdy szefowie kuchni azjatyckich „wychodzili do gości”, prezentując im widowiskowy pokaz procesu powstawania wybranych przez nich potraw.
GOTOWANIE NA ŻYWO JAKO RODZAJ SPEKTAKLU
Popularność takiej aktywności wynika głównie z możliwości kontaktu uczestnika z szefem kuchni. Mamy bowiem niepowtarzalną szansę na własne oczy zobaczyć, jak powstaje nasze ulubione danie. Live cooking obecnie przybiera różne formy, może bowiem występować jako:
- warsztat kulinarny, podczas którego uczestnicy mogą dzięki wskazówkom kucharza samodzielnie przygotować dany posiłek;
- pokaz kulinarny – w jego trakcie szef kuchni prezentuje od podstaw sam przepis, przedstawia użyte produkty (zawsze świeże i osobiście wybierane przez kucharza), dzieli się poradami w zakresie doprawiania lub dekorowania zastawy;
- forma atrakcji – tzw. otwarta kuchnia – możemy obserwować kucharza przy pracy, nie uczestnicząc jednak w samym procesie przygotowywania potrawy; ewentualnie możemy zamówić usługę live cooking na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe (prywatne oraz biznesowe).
GDZIE MOŻEMY SKORZYSTAĆ Z USŁUGI LIVE COOKING?
Jeżeli gotowanie to Twoja pasja i chciałbyś zgłębiać swoją wiedzę kulinarną pod okiem znanego szefa kuchni, zapytaj w swojej ulubionej restauracji o możliwość przygotowania kolacji z kucharzem. Możesz mieć pewność, że wybrane przez niego produkty będą zawsze świeże oraz najwyższej jakości.
Równie ciekawą formą okazuje się możliwość wynajęcia prywatnego kucharza, zwłaszcza po ciężkim dniu w pracy, gdy nie masz głowy do zakupów i przygotowania sycącego oraz zdrowego dania. To kucharz przyniesie niezbędne produkty oraz zastawę i sztućce, a podczas wspólnego gotowania zyskasz wiele cennych wskazówek, ukoisz nerwy, finalnie przygotowując pyszny posiłek.